torsdag 17. desember 2009

Trondheim Bystyre - et teknologisk roterom?

Møtene på nett
Som vararepresentant til Trondheim Bystyre ser jeg på det som en plikt å prøve å følge med på bystyrets møter, uansett om jeg møter selv eller sitter hjemme. Siden møtene streames på nett skulle det ikke være vanskelig å holde seg orientert selv om man ikke sitter i salen.

Det siste året har det vært en rekke problemer. Under ett av møtene var det umulig å følge med fordi streamen gikk ned ca. én gang pr. minutt. Under møtet nå i kveld er det bilde, men ingen lyd. Hadde det vært omvendt hadde problemet vært vesentlig mindre ...

Streamingløsning
Trondheim kommune installerte denne sommeren/høsten et nytt system for streaming av møtene. Dette systemet ser ut til kun å ha vært testet blant brukere som også er kunder hos Microsoft. For oss som bruker operativsystem og vevlesere fra andre leverandører er det noe mindre smertefritt. Ingenting av det tekniske er spesielt komplisert, så det skulle ikke være noe problem for en kompetent systemleverandør å få det til å fungere i henhold til gjeldende standarder, i stedet for kun mot en enkelt vevleser.

For å kunne følge med på strømmen trenger en medieavspiller som skjønner Microsofts proprietære bilde- og lydformater. Dette finnes å få tak i for MacOSX, Linux og Solaris, men ikke nødvendigvis på en lovlig måte.

Ved siden av videostrømmen har man en vevside som viser informasjon om hvilken sak som behandles. Denne siden blir ikke oppdatert når man ikke benytter Internet Explorer, så det er tydelig at her benyttes proprietære utvidelser. Dersom jeg reloader siden (eller framen) får jeg oppdatert den, men det må altså gjøres manuelt.

Hva vil jeg ha?
Som bruker av system hadde jeg kunnet tenkt meg å ha lyd og bilde fra talerstolen. Dette fungerer nesten hver gang, og da er det bra nok. Det neste er at jeg gjerne kunne tenkt meg å se voteringstavlen under votering. Denne får vi se i videostrømmen av og til, men kanskje hadde det vært en idé å få denne opp som et eget skjermbilde? Det tredje er talerlisten. Denne får man, som regel, se når man sitter i salen, og den kunne det vært kjekt å se som eget skjermbilde.

Hva kan kommunen gjøre?
Det enkleste kommunen kan gjøre er å legge ut en URL i klartekst, som peker direkte til strømmen. Dette gjør at man ikke trenger en vevleser med støtte for de proprietære taggene/skriptene/funksjonene som kun finnes i Internet Explorer. Da kan man bare peke mediespilleren sin rett til strømmen, og få denne.

Noe mer komplisert vil det kanskje være å bruke en åpen standard for strømmen? Dette kan f.eks være basert på MPEG-4 eller Ogg Theora, begge velkjente og fungerende.

Videre bør man ha en vevside som holder seg til åpne standarder, og ikke bruker proprietære utvidelser i IE. Ingenting av det vevsiden til Trondheim kommunes streamløsning gjør er noe vanskeligere å få til selv om man gjør det med standard HTML og standard ECMAScript/JavaScript. En meta-tag som gir automatisk omlasting av side en gang i minuttet kunne f.eks løst problemet med at sakssiden ikke oppdateres.

Trondheim kommune i fremtiden sikre at leveranser av slike systemer benytter åpne standarder, og ikke gjør at brukerne må være kunder av ett selskap (Microsoft) for å kunne ha full glede av den. Det er ikke vanskeligere å lage slike løsninger, men det krever at leverandøren er kompetent, og faktisk har en forståelse for at lukkede proprietære løsninger ikke er noe Trondheim kommune kan benytte.

2 kommentarer:

  1. Det er forøvrig ikke bare på web den tekniske løsningen svikter. Flere ganger det siste året har heller ikke teknikken fungert i bystyresalen. Et flott voteringssystem basert på PDAer på hver representants plass virker å ha vært ute av drift like ofte som det har fungert.

    SvarSlett
  2. Trondheim kommune beklager at det har vært rot med streamingen av bystyremøtene etter at vi sjøl overtok ansvaret for overføringene. Vi setter stor pris på din tilbakemelding, og vil ta opp de forholdene du peker på med leverandøren av utstyret like over jul. Vi vil også se på hvordan vi kan implementere de innspillene du har der vi sjøl har muligheten til å gjøre noe med det.

    Hilsen Siv Anniken Røv
    kommunikasjonsdirektør

    SvarSlett